Het ‘Land van Hoboken’ bestrijkt het deel van de binnenstad waar onder meer Erasmus MC, Museum Boijmans van Beuningen, Kunsthal, Hogeschool Rotterdam en Museumpark deel vanuit maken. Het is een economisch belangrijk en druk bezocht deel van Rotterdam. Toch kennen maar weinig mensen de bijzondere geschiedenis ervan. De tweedelige documentaire Het verdwenen Land van Hoboken maakt de intrigerende ontwikkelingsgeschiedenis van dit bijzondere stukje Rotterdam voor een breed publiek inzichtelijk .

Het is een verleden waarop ‘grote namen’ hun stempel hebben gedrukt en die nadrukkelijk de sporen draagt van de ‘hoofdstukken’ in de ontwikkeling van de stad (en haven van) Rotterdam als geheel. De documentaire over het Land van Hoboken ontsluit dat verhaal op een toegankelijke manier voor een breed publiek. Het decor wordt gevormd door het gebied anno nu, waarbij de laatste ‘witte vlekken’ worden ingevuld met nieuwbouw en de opgaven, kansen en keuzes die voor het gebied in het verschiet liggen.

In de film neemt Paul Meurs (bureau SteenhuisMeurs) de kijkers op deskundige en enthousiaste wijze langs de rijke historie van het gebied. Steenhuis deed in het kader van de Gebiedsvisie Hoboken Rotterdam 2030 reeds een nauwgezette, cultuurhistorische analyse naar Hoboken. Verder komen in de film verschillende actuele gebruikers van het gebied aan het woord, de gewone bewoners maar ook vertegenwoordigers van ERA Contour, Erasmus MC en Museum Boijmans van Beuningen bijvoorbeeld.